Læs vores privatlivspolitikPrivatlivspolitik

800.000 drikker for meget: Drop ligegyldige genstande

Mange danskere drikker for meget. Og kun 41 procent kender myndighedernes anbefalinger. Det viser ny rapport fra Kræftens Bekæmpelse.

Mange danskere drikker for meget. Og kun 41 procent kender myndighedernes anbefalinger. Det viser ny rapport fra Kræftens Bekæmpelse.
Mange danskere drikker for meget. Og kun 41 procent kender myndighedernes anbefalinger. Det viser ny rapport fra Kræftens Bekæmpelse.
Sundhedsstyrelsen afviser, at alkohol er sundt. Undersøgelser har ellers indikeret, at en enkelt genstand potentielt kan være sundt for hjerte og kredsløb. Til gengæld indeholder alkohol så mange andre skadelige stoffer, at ulemperne overskygger den gavnlige effekt. Derfor fraråder Sundhedsstyrelsen, at man drikker for sundhedens skyld. (Genrefoto) Foto: Vibeke Toft/Ritzau Scanpix
Mange danskere drikker for meget. Og kun 41 procent kender myndighedernes anbefalinger. Det viser ny rapport fra Kræftens Bekæmpelse.
Sundhedsstyrelsen afviser, at alkohol er sundt. Undersøgelser har ellers indikeret, at en enkelt genstand potentielt kan være sundt for hjerte og kredsløb. Til gengæld indeholder alkohol så mange andre skadelige stoffer, at ulemperne overskygger den gavnlige effekt. Derfor fraråder Sundhedsstyrelsen, at man drikker for sundhedens skyld. (Genrefoto) Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

800.000 danskere drikker mere alkohol, end hvad Sundhedsstyrelsen anbefaler.

Det viser en ny rapport fra Kræftens Bekæmpelse.

Og det er problematisk, fordi overforbruget risikerer at gå under radaren.

- Selv om man ikke er decideret misbruger, har det en række sundhedsmæssige konsekvenser, når man drikker for meget, understreger Peter Dalum, der er projektchef på Kræftens Bekæmpelses alkoholkampagne.

Nogle undskylder sig med, at andre trods alt drikker mere end dem selv. Nogle hæfter sig ved, at det trods alt ikke er et misbrug. Andre er slet ikke klar over, hvor meget de indtager på en uge.

- Men alkohol øger risikoen for syv forskellige kræftformer, og der er ikke nogen sikker nedre grænse. For risikoen øges med antallet af genstande, siger Peter Dalum.

Dertil kommer de sociale konsekvenser, som rammer den omgivende familie og vennekreds, tilføjer Niels Sandø, der er enhedschef for forebyggelse i Sundhedsstyrelsen.

- Alkohol er ikke bare problematisk, fordi det øger risikoen for en række sygdomme. Det er også problematisk, fordi det går ud over langt flere end den, der drikker, siger han.

En faldgrube kan være det velfungerende ægtepar, som både har styr på job og økonomi, nævner Peter Dalum.

Hvis de deler en flaske vin til maden hver aften, kommer de begge over Sundhedsstyrelsens anbefalede lavrisikogrænse.

- Og så er det ligegyldigt, hvor god en flaske vin, man synes, det er. Alkohol er alkohol. Og hvis man samtidig drikker nogle øl om ugen eller en whisky på sofaen, ryger man langt over grænsen, siger Peter Dalum.

Kræftens Bekæmpelse slår derfor på tromme for, at du dropper de ligegyldige genstande.

Kampagnen bakkes op af Sundhedsstyrelsen.

- Vi siger ikke, at folk skal droppe et glas vin eller en øl til maden, hvis det giver dem livskvalitet. Men skær ned på de genstande, som faktisk bare drikkes på automatpilot, siger Peter Dalum.

Som eksempel indeholder en flaske vin på 12 procent og 75 centiliter seks genstande.

Så hvis et par deler en flaske vin til maden hver dag, bliver det 21 genstande til hver på en uge. Til sammenligning bør kvinder kun drikke 7 genstande om ugen, mens mænd bør holde sig under 14 genstande.

Og en avec til kaffen, en fyraftensøl eller to glas bobler til søndagens brunch trækker også op i ugens regnskab.

- Så tænk over, hvad du reelt nyder, og hvad du nemt kan undvære. For det er måske primært første glas, man har glædet sig til, siger Peter Dalum.

Samtidig øger et moderat overforbrug risikoen for tungere alkoholproblemer.

Det er endnu en grund til at skære ned.

- Jo mere, man drikker, jo flere konsekvenser. Og på sigt kan et overforbrug glide over i et misbrug, understreger Niels Sandø.

/ritzau fokus/

luk
Betingelser for
Jubii nyhedsbrev

Med Jubiis daglige nyhedsbrev kan du se frem til, pr. mail, sms, sociale medier og mobile enheder, at modtage bl.a. nyheder, anmeldelser, blogindlæg, spørgeskemaundersøgelser og gode tilbud på f.eks. billetter til arrangementer, rejser, produkter, deltagelse i konkurrencer og meget mere.

Nyhedsbrevet indeholder annoncer fra vores kunder og samarbejdspartnere. Dine data er medvirkende til, at du får fremsendt netop de tilbud og nyheder, som er tilpasset dig, og bliver delt med NORDJYSKE Medier og deres til enhver tid værende datterselskaber - du får selvfølgelig kun de(t) nyhedsbrev(e), du her tilmelder dig, og ikke andet.

Ønsker du at afmelde nyhedsbrevet, kan du altid gøre det via link i nyhedsbrevet, og du bliver med det samme fjernet fra det enkelte nyhedsbrev.