Læs vores privatlivspolitikPrivatlivspolitik

Ny vinterbader? Undgå farlige faldgruber

Vinterbadning bliver stadig mere populært, men det er ikke ufarligt at kaste sig i iskoldt vand. To livreddere fortæller her om faldgruberne, du skal undgå.

Vinterbadning bliver stadig mere populært, men det er ikke ufarligt at kaste sig i iskoldt vand. To livreddere fortæller her om faldgruberne, du skal undgå.

Et koldt dyk i det mørke vand, som får blodet til at suse rundt i kroppen.

Vinterbadning bliver stadig mere populært herhjemme, og flere badelaug melder om lange ventelister.

Men det er ikke uden risiko at kaste sig i vand nær frysepunktet, understreger Anders Myrhøj, der er kystlivredningschef i Trygfonden Kystlivredning.

- Der er mange gode ting ved vinterbadning. Men man skal huske, at man udsætter kroppen for et enormt chok. Det skal man selvfølgelig være klar over, så man kan tage sine forholdsregler, siger han.

Først skal du være realistisk omkring dit helbred.

Vinterbadning er forbundet med en række gavnlige effekter på sundheden. Men det kolde gys vil også få blodet til at pumpe ekstra hurtigt rundt i kroppen, og det kan give problemer, hvis du har et svækket helbred.

- Spørg din lægen, før du vinterbader, hvis du er det mindste i tvivl, siger Anders Myrhøj.

Tænk også over, hvordan du går i vandet.

Undgå at hoppe i. Gå i stedet gradvis og kontrolleret i - gerne fra en stige.

Stranden kan have den ulempe, at du nogle gange skal gå langt ud, før du kan komme rigtigt under. Og hvis du bliver svimmel, får krampe eller bliver utilpas, er der pludselig langt til land.

- Ud fra et sikkerhedsperspektiv ville jeg til enhver tid foretrække en badestige og et havnebad frem for en flad strand. Og hvis du er nybegynder, så bliv ved badestigen, siger Anders Myrhøj.

I det hele taget er det vigtigt, at du bader et sted, hvor du er rigtig godt kendt, tilføjer Caroline Kleemann Falster, der er udviklingskonsulent inden for livredning og åbent vand-svømning i Dansk Svømmeunion.

Dette indgår også i de gængse fem baderåd - men det er ekstra vigtigt om vinteren.

- Det risikofyldte er, at vandet er så koldt. Derfor er det problematisk, hvis man skal ligge der længere end ventet, fordi man ikke kan finde stigen eller komme op ved egen hjælp, siger hun.

Derfor er det optimalt at bade i en klub, hvor du møder nogle garvede folk, som både kender området og effekterne af vinterbadning rigtig godt.

Hvis ikke, så bad som minimum altid med mindst én makker, og følg baderådet om at læse vinden og vandet.

For blæsten er typisk kraftigere i vintermånederne.

- Og alt andet lige er det mere risikabelt at blive taget af strømmen ved Vesterhavet om vinteren, siger Caroline Kleemann Falster.

Hyperventilering er en sidste faldgrube.

Det kolde gys vil ofte gøre vejrtrækningen hurtigere. Kunsten er at holde vejrtrækningen i ro - uagtet kulden.

Når vejrtrækningen bliver hurtigere, går man lettere i panik. Man tænker uklart og får måske vand i munden. Dermed er man reelt i gang med at drukne.

- Så øv dig i at trække vejret roligt. Og det er ikke, fordi man skal gå og være bange for at vinterbade. Man skal bare have respekt for, at det er noget andet end at bade om sommeren, siger Anders Myrhøj.

/ritzau fokus/

luk
Betingelser for
Jubii nyhedsbrev

Med Jubiis daglige nyhedsbrev kan du se frem til, pr. mail, sms, sociale medier og mobile enheder, at modtage bl.a. nyheder, anmeldelser, blogindlæg, spørgeskemaundersøgelser og gode tilbud på f.eks. billetter til arrangementer, rejser, produkter, deltagelse i konkurrencer og meget mere.

Nyhedsbrevet indeholder annoncer fra vores kunder og samarbejdspartnere. Dine data er medvirkende til, at du får fremsendt netop de tilbud og nyheder, som er tilpasset dig, og bliver delt med NORDJYSKE Medier og deres til enhver tid værende datterselskaber - du får selvfølgelig kun de(t) nyhedsbrev(e), du her tilmelder dig, og ikke andet.

Ønsker du at afmelde nyhedsbrevet, kan du altid gøre det via link i nyhedsbrevet, og du bliver med det samme fjernet fra det enkelte nyhedsbrev.